Afschot: waarvoor gebruik je het?

Blog Afschot: waarvoor gebruik je het?

Waarschijnlijk kom je het vaker tegen dan je denkt; een afschot. Misschien maak je er thuis wel gebruik van of hebben ze op het werk een afschot. Je hebt er waarschijnlijk nog nooit bij stilgestaan, maar een afschot is enorm belangrijk! Het voorkomt namelijk waterschade of schade van een andere vloeistof.

Wat is een afschot?

Afschot is een helling die bewust is gecreëerd om er voor te zorgen dat een bepaalde vloeistof, zoals bijvoorbeeld water, af- of weg kan lopen. Zo voorkom je dat je huis niet onder water loopt na een hevige regenval. Of dat een plat dak verzakt, omdat het water dat niet weg kan lopen te zwaar wordt voor je dak.

Denk bijvoorbeeld aan douche waar geen rand voor zit die het water tegenhoudt. Het lijkt dan net alsof het water alle kanten op kan lopen. Gelukkig is dit niet het geval doordat er een afschot in de douche zit. Omdat er een kleine helling in zit, die je waarschijnlijk niet eens opvalt, loopt het water maar één kant op. Zo kun je toch een douche nemen, zonder een rand, en toch loopt je badkamer niet onder.

Hoe bepaal je afschot?

Om ervoor te zorgen dat een bepaalde vloeistof weg kan lopen, zodat je er geen overlast van krijgt, is het dus belangrijk dat je precies weet hoe groot je afschot moet zijn. Wanneer je een afschot aanbrengt, en de vloeistof nog steeds blijft liggen, betekent dit dat je je afschot dus niet goed hebt berekend. Om er toch voor te zorgen dat je zeker weten de goede afmetingen hebt, kun je gebruik maken van een afschotlaser van Visser en Visser.

Doordat een afschotlaser gekanteld kan worden, is het mogelijk om een helling te creëren. Dit is dan het afschot. Je zorgt ervoor dat je de laser instelt op de hellingshoek die je wilt gaan berekenen en aan de hand daarvan kun je dan lezen hoe hoog je je helling moet maken voor het afschot.

Is afschot verplicht?

Niemand kan je verplichten om een afschot te nemen, maar het kan wel hinderlijk zijn als je geen afschot hebt. Zoals je net al hebt kunnen lezen, zorgt een afschot ervoor dat een bepaalde vloeistof af- of weg kan lopen. Wanneer je dus geen afschot hebt, kan dit overlast creëren. Denk bijvoorbeeld aan water, niemand wil dat zijn kelder overloopt nadat er een beetje regen is gevallen.

Het is niet alleen belangrijk voor je douche, maar ook voor bijvoorbeeld een plat dak. Als er veel regen is gevallen de afgelopen dagen en het water kan niet weglopen, dan wordt je dak heel erg zwaar. Soms zo zwaar dat je huis het niet meer kan trekken en je huis kan verzakken. Iets wat je zeker wil voorkomen, en daarom is een afschot dus erg belangrijk!

Recente berichten