Hoe je je platenspeler in topvorm houdt

Blog Hoe je je platenspeler in topvorm houdt

Als je een muziekliefhebber bent, gaat er niets boven zitten met een kop koffie en een goede plaat. Het gekraak van de naald, de warme tonen die door de lucht zweven... het is een ervaring die niet te overtreffen is. Maar om je platen op hun best te laten klinken, is het belangrijk je platenspeler goed te onderhouden. Met een klein beetje onderhoud kun je je platenspeler jarenlang als nieuw laten werken.

1. Houd hem stofvrij

Een van de vijanden van platenspelers is stof. Stof kan zich ophopen op de naalden, waardoor ze overslaan. Het kan zich ook ophopen op de riemen en poelies, waardoor de speler minder soepel loopt. Om je platenspeler stofvrij te houden, begin je met hem elke week of zo af te stoffen met een zachte doek. Je kunt ook perslucht gebruiken om moeilijk bereikbaar stof weg te blazen.

2. Vervang je naald regelmatig

De naald is het deel van de platenspeler dat in contact komt met de plaat tijdens het draaien. Na verloop van tijd raakt de naald versleten, waardoor hij gemakkelijker overslaat en een slechtere geluidskwaliteit produceert. Afhankelijk van hoe vaak je je platenspeler gebruikt, moet je de naald om de paar maanden tot een jaar vervangen. Je kunt vervangende naalden online kopen of bij je plaatselijke elektronicawinkel

3. Maak je platen regelmatig schoon

Natuurlijk kun je geen goed klinkende plaat hebben zonder goede platen! Om je platen schoon te maken en ze op hun best te laten klinken, moet je ze voor elk gebruik even schoonmaken met een zachte doek. Als ze bijzonder stoffig zijn, kun je ze een grondiger schoonmaakbeurt geven met een commercieel reinigingsmiddel voor vinyl of een mengsel van gedistilleerd water en alcoholvrije afwasmiddel. Zorg ervoor dat je ze daarna goed afspoelt, zodat er geen zeep op het oppervlak komt

4. Bewaar je platen goed

Als je je platen niet afspeelt, is het belangrijk ze goed op te bergen om schade te voorkomen. Bewaar ze niet in direct zonlicht of in een vochtige omgeving, want in beide gevallen kan het vinyl kromtrekken. Bewaar ze in plaats daarvan rechtop op een koele, droge plaats zoals een kast of planken bekleed met vilt. Dit helpt je platen te beschermen tegen krassen en beschadigingen.

Recente berichten