Wat is verstandiger: zelf of beheerd beleggen?

Blog Wat is verstandiger: zelf of beheerd beleggen?

Beleggen is helemaal hip and happening. Het lijkt wel alsof tegenwoordig iedereen in de beleggingswereld is gedoken. En dat is eigenlijk ook niet zo gek, want beleggen kan nou eenmaal een boel opleveren. We snappen dan ook dat jij wil gaan beginnen met beleggen. Je staat in dat geval voor twee opties: je kunt zelf beleggen, maar je kunt ook beheerd beleggen. Wat voor jou de beste keuze is, zullen we hieronder met je bespreken.

De verschillen tussen zelf en beheerd beleggen

Wanneer je nieuw bent in de beleggingswereld is het prettig om te weten wat nou precies de verschillen zijn tussen zelf en beheerd beleggen. 

Zelf beleggen

Bij zelf beleggen heb je het heft helemaal in eigen handen: je bepaalt zelf bij welke broker je gaat beleggen en waarin je gaat beleggen. Je kunt bijvoorbeeld bij een Nederlandse bank beleggen of een internationale broker. Kies bijvoorbeeld voor MEXEM waar je onder andere kunt beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s. Je maakt simpelweg een account aan en het beleggen kan beginnen. Meer over deze bovengenoemde broker lees je in de MEXEM reviews.

Beheerd beleggen

Als je liever het werk uit handen wil geven wanneer je bijvoorbeeld niet veel verstand hebt van de beurs of geen tijd hebt om je hierin te verdiepen, kun je beheerd beleggen. Dit wordt ook wel vermogensbeheer genoemd. 

Je laat het over aan een expert die veel verstand heeft van beleggen. Je moet een beleggingsprofiel opstellen en aan de hand van dit profiel worden de keuzes voor jou gemaakt. Ook word je altijd goed geïnformeerd welke keuzes er worden gemaakt, door de broker en de specialisten die jou helpen. Bovendien kun je kiezen voor een online vermogensbeheerder wat volledig geautomatiseerd verloopt. Je kunt echter ook kiezen voor een persoonlijke vermogensbeheerder, met wie je echt contact hebt. Dit kost meer geld dan zelf beleggen, wat afbreuk doet van je rendement. Dit geeft echter wel meer zekerheid en kost je veel minder tijd!

De voordelen van zelf en beheerd beleggen

Of je nou kiest voor zelf of beheerd beleggen: beide keuzes hebben zo hun eigen voordelen. We zetten het hieronder voor je op een rij, zodat je zelf kunt checken wat het beste bij jou past. 

Voordelen van zelf beleggen

Wil je graag zelf beleggen? Dan heb je de keuzes volledig zelf in eigen handen. Dat is een fijn idee wanneer je graag zelf de controle over het beleggen hebt. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel geld je gaat beleggen en waarin je gaat beleggen. Het rendement bepaal je hierdoor dus ook zelf. Dat betekent aan de andere kant ook dat je het risico zelf in de hand hebt. Daarnaast kost het wel iets meer tijd wanneer je graag zelf wil beleggen.

Voordelen beheerd beleggen

Deze tijd bespaar je overigens wel wanneer je ervoor kiest om beheerd te beleggen. Daarnaast is dit ideaal wanneer je zelf niet over de kennis van de beleggingswereld beschikt. Een specialist doet namelijk al het werk voor je, je moet alleen jouw wensen doorgeven. De specialist houdt de beurs in de gaten en zal bijsturen als dat nodig is. Daarnaast zijn de risico’s ook een stuk kleiner wanneer je kiest voor beheerd beleggen, aangezien de specialist al de nodige kennis heeft opgebouwd. Zo kun je bijvoorbeeld bij ING beleggen onder toezicht van een expert, maar je kunt hier ook zelf beleggen.

Wat past het beste bij jou?

Wanneer jij ook wil gaan beginnen met beleggen sta je dus voor de bovenstaande keuze: ga je zelf beleggen, of wil je dit uit handen geven aan een vermogensbeheerder? Beide keuzes hebben zo hun eigen voordelen en aandachtspunten. Wanneer je al veel verstand hebt van beleggen is zelf beleggen waarschijnlijk de beste optie, of wanneer je tijd overhebt om je hierin te verdiepen. Als deze kennis en tijd ontbreekt kun je wellicht een vermogensbeheerder inschakelen.

Recente berichten